Bol u testisu

19, Jul

Refleks mišića kremastera

Kroz protekli mesec dana u ordinaciji mi se javilo devet pacijenata između 18 – 25 godina. Svi ono su se žalili na povremeni osečaj nelagode, pritiska, težine do lakog bola u jednom od testisa. Osam od njih je primetilo povlačenje uglavnom bolnog testisa ka gore tj. došlo je do jačeg skupljanja mošnica, osobito na bolnoj strani. To bi se javljalo ponekad nakon obavljanja velike nužde, kupanja i tuširanja u hladnijoj vodi, trčanja i skakanja, iznenadne kiše ili zahlađenja te napora i stresa na poslu, a nekad i spontano bez jasnog razloga.

Kod svih pacijenata urađena je urološka obrada, palpatorni pregled testisa, uzv testisa sa PW dopplerom kao i krvne i bakteriološke pretrage. Svi nalazi kod pacijenata bili su uredni.

Za ovu pojavu iznenadnih senzacija u jednom od testisa i za  skupljanje mošnica odgovorni su mišiči koji poput mrežice obavijaju testise, a zovu se mišići kremasteri – musculus cremaster. Oni reguju na spoljašnje podražaje,  hladnoću, naprezanje, dodir (kremaster refleks) ili čak i na psihofizičko stanje organizma npr. strah ili stres. Zbog svega toga dolazi do refleksne kontrakcije – skupljanja ovih mišića šta rezultira i skupljanjem mošnji, a to sve provocira osečaj nelagode do bolnosti u testisima. Sve ovo je normalna fiziološka pojava i reakcija.

Kod ovog stanja savetuje ne nositi široke gaće, mirovanje i relaksacija, sauna i bazen sa toplom vodom, tuširanje toplom vodom, izbegavati stres i napetost, nakon večere lagana šetnja od 4000 koraka i sl.

By: Zoran Brkic