Kondilomi

14, Aug

Kondilomi su polne ili genitalne bradavice i predstavljaju problem broj 1 u svetu po broju zaraženih kada  je reč o polno prenosivim bolestima. Nazivaju ih epidemijom modernog doba. Uzročnik bolesti je HPV-humani papiloma virus. Postoji preko 130 različitih tipova ovog virusa od čega 70 tipova izazivaju kondilome.

Ukoliko primetite promene – kondilome, bitno je da se što pre javite urologu, koji će nakon pregleda  predložiti odgovarajću terapiju da se kondilomi potpuno uklone.

Uklanjanjem kondiloma ne uklanja se i HPV jer za njega još uvek nema leka. Ali kad nema kondiloma tj.kad se oni uklone osoba prestaje biti zarazna-infektivna za okolinu i ne može dalje prenositi virus.

Nakon uklanjanja kondiloma, virus ostaje i dalje u koži tako da kod pada imuniteta može ponovo stvoriti nove kondilome. Kod ponovne pojave kondiloma treba ih što pre ukloniti da se ne množe i rastu.

Jako je bitno napomenuti da kada se pojave kondilomi kod muškaraca i žena, obavezno je lečenje oba partnera kod urologa i ginekologa. Kod postojanja kondiloma, kondom nije   100 %  sigurna zaštita od prenosa virusa.

U našoj ordinaciji možete u lokalnoj anesteziji, uz primenu anestetske masti, bez uboda igle, ukloniti sve kondilome brzo, bezbolno, bezkrvno i bez ožiljaka. Mi ih uklanjamo pomoću EKT aparata sa visokofrekventnom strujom niskog napona. Aparat poseduje poseban mod elektrokoagulacije kondiloma koji dovodi do tzv.termoevaporacije (evaporacija=isparavanje) kondiloma, bez oštećenja okolnog normalnog tkiva.

 

By: Zoran Brkic