Pitanja korisnikaVazektomija – reverzibilnost
M. pre 5 years

Postovani,
imam pitanje vezano za vazektomiju kod muskaraca. Zanima me je li ona reverzibilna, odnosno sto u slucaju da se nakon odredjenog vremena promijeni misljenje i ponovno se pozeli imati djecu. Kolike su mogucnosti za ponovno dobivanje djece kod muskarca koji je vec napravio vazektomiju i koliko je uopce opasna ponovna operacija sparivanja sjemenovoda nakon vec provedene vazektomije? Koje su moguce posljedice za muskarca?

1 Answers
Staff Zoran Brkic pre 5 years

Poštovani
Reverzibilnost ejakulacije sperme se nakon vazektomije  može postići samo ponovnim spajanjem semenovoda.Operacija je mikrohirurška i vrlo delikatna šta se tiče uspešnosti spajanja krajeva presečenog semenovoda. Do pre nekoliko godina ovo je bio jedini način nakon vazektomije da se dobije dete.  Danas se potomstvo može dobiti i bez spajanja presečenih semenovoda 
Postupci se zovu TESA i PESA . Kod njih se uzima komadić muškog testisa i iz njega se izoluju spermatozoidi te se uraditi vantelesnu oplodnje. Znači mogučnost dobijanja potomstva postoji ako se parovi odluče na ovo ili ako se odluče na ponovno spajanje semenovoda,a isto ne uspe.