Pitanja korisnikaVelicina penisa
Nikola pre 5 years

Postovani, imam 18 godina i nisam zadovoljan duzinom penisa(13cm) kao ni debljinom. Da li povećana fizicka aktivnost i zdrava ishrana mogu uticati da penis jos malo povecam ili je neophodan hirurski zahvat. Do koje godine raste penis? Hvala

1 Answers
Staff Zoran Brkic pre 5 years

Poštovani
Evo jedan tekst koji govori o vašem “problemu”
Svaki tinejdžer se, pre ili kasnije, zapita je li mu tamo dole sve kako bi trebalo da bude, a najčešće su brige oko veličine penisa. Što se tiče veličine penisa, nema nekih određenih mera za koje bi se moglo reći: “Da,to je penis normalneveličine!”  U stvari, sve je normalno, jer kao što se razlikuje dužina ruku ili nogu od tinejdžera do tinejdžera, tako se razlikuje i veličina penisa. Potpuno je normalno da tinejdžer od 13 godina ima sasvim drugačiji penis od jednog devetnaestogodišnjaka i zato sva poređenja takvog tipa zaista ne treba činiti.                                Momci počinju da se razvijaju u različito doba života. Dok neki ulaze u pubertet već s 9 godina, drugi su tada još uvek fizički prava deca i počinju da se razvijaju tek s 13, 14 godina, pa čak i kasnije.                                                Rast penisa je sastavni deo puberteta, isto kao i rast dlaka, razvoj testisa, mišićne mase, rast u visinu i promena glasa. Obično oni koji kasnije počnu da ser azvijaju sve to posle nadoknade, tako da i ako kasnije dosegnu zrelost, to nije nikakav razlog za paniku ili brigu. To jednostavno znači da je priroda u njihovom slučaju tako odlučila. Osim što je tvoj penis drugačije veličine od penisa tvojih prijatelja, sigurno je i drugačijeg oblika i boje. Te osobine su nasledne, isto kao i boja očiju ili veličina stopala.                                             
Stoga, bez obzira na to što si (na)čuo ili pročitao, moraš znati da nikakve vežbe, posebna ishrana ili lekovi ne mogu da utiču na promenu veličine ili bilo koje druge karakteristike tvog penisa.
Rast “alata” se zaustavlja nešto pre dvadesete godine života. 
Bitno je napomenuti da je, čim uđeš u pubertet, vrlo važno vršiti redovne preglede testisa i to je mnogo bitnije od veličine penisa. Najbolje bi bilo da to radi tvoj lekar, ali možeš to da obaviš i sam. Tumor testisa nije tako čest među tinejdžerima, ali se ipak događa, pa nije na odmet vršiti prevenciju. Najbolje je punim dlanom obuhvatiti testis i lagano pomerati. Treba otići doktora ukoliko primetiš bilo kakvu nepravilnost, bol ili kvržicu.
Pozz